Prvi deo ovog putovanja

Foto-izveštaj sa Scale Model Challenge 2023

Overloon: Muzej je otvoren 25. maja 1946. godine, štoga čini jednim od prvih muzeja u Evropi posvećen Drugom svetskom ratu. Muzej se nalazi na mestu bitke kod Overloona, sukoba tenkova i pešadije tokom Drugog svetskog rata između savezničkih i nemačkih snaga koji se odigrao u septembru i oktobru 1944. godine, u periodu posle Operacije Market Garden. Ima impresivnu kolekciju između ostalih: Churchill, BARC amfibijski transporter, Panther, Sherman, T-34, Sexton, Challenger, Dragon Wagon, C-47, Horsa jedrilica, Spitfire, B-25, Archer, Staghound, ukupno preko 150 vozila i aviona.

U povratku smo naleteli na malo obeležje poginulim pilotima kanadskog RCAF koji su stradali na tom mestu u 2. svetskom ratu. Pored table posvećene njima postavljena je i mapa sa označenim lokacijama svih palih aviona na toj teritoriji, sa upisanim imenima posada i njihovim sudbinama.

Treća etapa: Bastonj – Behtesgaden

Posetu Bastonju smo započeli obilaskom mesta Ufaliz (Houffalize) u Belgiji u kome je postavljen sredjen nemački tenk Panter koji je na tom mestu završio svoju karijeru padom sa mosta u reku. Inače ovo mesto je imalo veliki strateški značaj i u njemu su se susrele Montgomerijeve i Patonove snage.

Dalje smo nastavili ka gradu Bastonj (Bastoigne) a prva stanica je bilo Foa (Foy) koje je bilo okupirano od strane nemačkih snaga tokom Bitke za Ardensku šumu. Američka 101. padobranska divizija držala je šumu Bois Žak, nedaleko od grada. Nakon dolaska Generala Džordža S. Pattona i Treće američke armije, 101. ponovo zauzima grad. Na ivici šume je podignut spomenik poginulim pripadnicima 101.

Na redu je Bastoigne War Museum, vrlo moderan muzej, sa audio vodičem i interaktivnim postavkom. Sadrži brojne predmete, uniforme, naoružanja, vozila i aviona. Uključuje impozantan ratni spomenik Battle of the Bulge Monument, visok 12 metara u obliku zvezde čiji ju kraci 31 metar. Poseta muzeju omogućava i ulazak u zaštićeni deo Bois Žak šume u kojoj su i dalje očuvani grudobrani (foxholes) iz Bitke.

Komandant 101. padobranske koja je branila Bastonj, Entoni Mekaulif se proslavio svojim odgvorom od jedne reči nemačkom ultimatumu za predaju:

To the German Commander:
NUTS!
The American Commander.

Nastavljamo ka Luksemburgu i posećujemo američko vojno groblje gde je sahranjen General Džordž Paton i 5 pripadnika Easy Company iz “Band of Brothers” (Neil, Muck, Julian, Webb i Penkala).

Narednog dana, prelazimo Rajnu i posećujemo Dornier muzej u Fridrishafenu u Nemačkoj. U postavci su izlozeni modernizovani Do 21 ATT, Dornier Wal N25, Dornier Merkur, Do 31, Do 228, Do 27, Do 28, Do 29, Alpha Jet, Bf-109, Breugeot Atlantic, Bell UH-1D itd.

Dalji put nastavljamo kroz Bavarsku gde sutradan stižemo u Minhen i posećujemo muzej u Oberšlajshajmu Flugwerft Schleissheim. Postavku čine između ostalih, An-2, Bu-181, Do-24, C-47, He-111 Casa, Sabre, Eurofighter, Tornado, Transall.

Poslednji dan započinjemo nedaleko, u logoru Dachau (Dahau).

Poslenja stanica nam je bio živopisni Behtesgaden i poseta Kelštajnshaus poznatijem kao “Orlovo gnezdo”. Priroda je predivna, i još jedno mesto gde su nam se putevi sreli sa 101. padobranskom.

Prvi deo ovog putovanja

Foto-izveštaj sa Scale Model Challenge 2023