Prva etapa: Beograd – Ajndoven

Dobrodošli na foto-blog o putovanju od Beograda do Ajndhovena, na Scale Model Challenge 2023 sa zanimljivim usputnim stanicama. Prvog dana smo prošli kroz Mošon u Mađarskoj, gde smo stali na pauzu i prošli pored dobro znane sale u kojoj se svake godine održava Moson Model Show. Zatim smo stigli u Regenzburg, koji je deo UNESCO-ve svetske baštine sa svojom lepom arhitekturom i bogatom istorijom. Istorijski centar je preživeo bombardovanja rafinerije i Meseršmitove fabrike za vreme Drugog svetskog rata.

Drugog dana je na red došao obilazak sjajnih muzeja Sinshajm i Špejer u Nemačkoj.

  • Muzej Sinsheim: Naša prva muzejska stanica je Tehnički muzej Sinsheim, gde smo videli impresivnu kolekciju oldtajmera, aviona, vozila i oružja. Postavka uključuje veliki broj civilnih i vojnih aviona od kojih dominiraju Konkord i Tupoljev 144 u koje je moguće ući. Vojna kolekcija uključuje ostatke Ju-87, He 111, Mercedes G4, Panther, STUG itd. Muzej je poznat i po najvećoj kolikeciji bolida Formule 1, Maybach i Mercedes kao i veliki broj lokomotiva.
  • Muzej Speyer: Iz Sinsheima, otišli smo do obližnjeg grada Speyer u posetu Tehničkom muzeju. Pošto deo iste kompanije, imaju vrlo sličan koncept. Najveća “zvezda” u postavci je sovjetski Buran šatl dok avionska kolekcija uključuje Boeing 747, Antonov 22, F-15, Foker Dr.I, Bf 109 itd. Takođe su impresivne kolekcije starih automobila, komercijalnih, vatrogasnih vozila, motorcikala, mogucnost ulaska u podmornicu U9.

Druga etapa: Ajndhoven i posete muzejima u okolini

Nacionalni vojni muzej: Muzej se nalazi u blizini Utrehta, u mestu Soesterberg, poseduje ogromnu kolekciju naoružanja, aviona, tenkova i ostalih vozila. Ima modernu zgradu sa brojnim multimedijalnim sadržajima u neposrednoj blizini aktivnog vojnog aerodroma. Između ostalog ima V-1 i V-2 projektile, P-51, B-25, F-15, poseban odeljak sa F-16, Do-24 hidroavion, Leopard 1 i 2 tenkove. Muzej je prilagođen najmlađima tako da sadrži prostore za igru i unutra i napolju.

Amersfoort Calvary Museum: Sastoji se iz dva objekta smeštenih u kasarni Bernard. U glavnoj zgradi su prikazani sitniji artefakti kao što su uniforme, lično naoružanje i fotografije, a u sledećem objektu je kolekcija vozila u kojoj su između ostalih izloženi Feennek, M3A1 Stuart, Centurion, Ram, Humber, T-17 itd.

U povratku smo svratili do Arnema gde smo posetili spomen sobu posvećenu operaciji “Market Garden” i sam most, a kasnije smo prošli i kroz Nijmegen, takođe preko čuvenog mosta.

Nastavak ove ture možete videti na sledećoj stranici.